Profesor emeritus Shimon Lavee
u posjetu Hrvatskoj i
Institutu za jadranske kulture u Splitu

početak o institutu djelatnici projekti usluge događanja
     



Ugledni svjetski znanstvenik iz područja maslinarstva

profesor emeritus Shimon Lavee

posjetio je 4. travnja 2006
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu i
održao dva predavanja za znanstvenike Instituta i Sveučilišta u Splitu, te studente studija "Mediteranska poljoprivreda" pod nazivima:

"Present state of the olive industry in Israel"

"Fruit set, development and oil accumulation in the olive"


Profesor Shimon Lavee je predavač na Sveučilištu u Jeruzalemu, Faculty of Agricultural, Food and Environmental Quality Sciences. Obišao je cijeli svijet kao pozvani predavač svjetski poznatih sveučilišta: University of Yale, UC at Davis, University of Washington, University of Wageningen i mnogih drugih.

Njegov bogati znanstveni rad vezan je uz mediteranske kulture, uglavnom maslinu i vinovu lozu. Uz vrijedna znanstvena dostignuća iz područja razvojne fiziologije mediteranskih kultura, biologije cvatnje, genetike, najznačajniji rezultat njegovih dugogodišnjih istraživanja iz područja oplemenjivanja je nova sorta masline – Barnea.

Bavio se problematikom navodnjavanja voćnih vrsta, odnosno optimizacijom navodnjavanja s ciljem racionalnog gospodarenja vodom, što je zbog problema nedostatka vode na nekim uzgojnim područjima masline u Hrvatskoj danas aktualna tema.

Sa znanstvenicima Instituta raspravit će o tekućim i budućim znanstvenim projektima iz području maslinarstva, podijeliti s nama vrijedna iskustva iz Izraela te sagledati mogućnost primjene dobivenih rješenja kod nas. Obići će i veći broj maslinika i uljara od Dubrovnika do Poreča, gdje će se susresti s našim proizvođačima - maslinarima.

 


sva prava pridržana ©2004-2022 Institut za jadranske kulture i melioraciju krša naslovnica     mail    vrh english version