Predavanje "Maslina i maslinarstvo"
početak o institutu djelatnici projekti usluge događanja
   

Predavanje

Maslina i maslinarstvo

19. listopada 2015.
područna osnovna škola Ljubitovica

 

Predavanje na temu "Maslina i maslinarstvo" održala je dr.sc. Tatjana Klepo, 19. listopada 2015. u područnoj osnovnoj školi Ljubitovica. Na predavanju su sudjelovali svi učenici škole, od prvog do osmog razreda te njihove učiteljice i nastavnice.

Predavanje je obuhvatilo poglavlja vezana za nastanak masline, početke uzgoja masline i biblijske navode. Stara stabla masline simbol su dugovječnosti, a takvih primjeraka ima od Jeruzalema pa sve do naših područja (Kaštela) gdje se nalazi Stara kaštelanska maslina. Ova maslina jedinstvena je po svojoj starosti i obliku rasta. Svakako, određivanje starosti ovako starih primjeraka stabala nije u potpunosti moguće prvenstveno zbog nepravilnog rasta debla, ali i vrlo velikog agroekološkog utjecaja na rast, a samim time i na točnost izračuna starosti. Prema nekim izračunima, ovo stablo staro je oko 1500 godina te ga je neophodno očuvati i za buduće generacije.

Danas, kada se priča o maslinarstvu treba istaknuti različite sustave, odnosno, načine uzgoja. Prvi od njih je uzgoj na slabo pristupačnim terenima kojih u Hrvatskoj ima jako puno. Tradicionalno, maslina se uzgajala u znatno većim razmacima sadnje dok se novije plantaže uglavnom sade kao intenzivni ili superintenzivni nasadi. U sklopu predavanja prikazani su video isječci za svaki sustav uzgoja s naglaskom na primjenu mehanizacije u berbi. A masline i maslinovo ulje imaju niz primjena u svakodnevnom životu kao sastavni dio mediteranske prehrane. Osim toga, maslinovo ulje se u prošlosti koristilo kao izvor svjetla te kao baza za parfeme.

S napretkom tehnologije i znanosti, promijenio se i način prerade masline. U tom smislu, sa tradicionalnih preša, prešlo se na kontinuirane načine prerade sa dekanterom i centrifugom. Proces prerade značajno utječe na kvalitetu ulja, slično kao i rok berbe. Maslinovo ulje bogato je jednostruko nezasićenim masnim kiselinama i spojevima visoke nutritivne vrijednosti koji su neophodni za normalan rad ljudskog organizma. Oksidacijski procesi i kvarenja ulja mogu se detektirati kemijskim i senzorskim analizama ulja. Na kraju, prisutnima su objašnjena pozitivna i negativna svojstva ulja.

Nakon predavanja, učenici od prvog do četvrtog razreda crtali su Staru kaštelansku maslinu, a odabrana dva crteža se mogu vidjeti na fotografijama.




sva prava pridržana ©2004-2022 Institut za jadranske kulture i melioraciju krša naslovnica     mail    vrh english version