Posjet Predsjednika Repubilke
početak o institutu djelatnici projekti usluge događanja
     

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović posjetio Institut za jadranske kulture i melioraciju krša








Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović posjetio je 16. ožujka 2012. godine Institut za jadranske kulture i melioraciju krša.

Tijekom dvosatnog boravka predsjednik Josipović obišao je vanjske i unutrašnje površine Instituta te se susreo s djelatnicima Instituta.

Posjet je započeo obilaskom kolekcijskog vinograda u kojem je prikupljen cjelokupan sortiment vinove loze zastupljen u mediteranskom dijelu Hrvatske, a naročito se ističu brojni fenotipovi plavca malog, najzastupljenije sorte primorja. U vinskom podrumu obavljeno je kušanje nekoliko različitih vina. Obilazak vinograda i podruma vodila je znanstvena novakinja Ana Mucalo.

Uslijedio je posjet plasteniku za bezvirusnu reprodukciju agruma. Voditelj objekta mr. sc. Jakša Rošin je ukratko predsjedniku iznio vrijednost biljnog materijala koji se nalazi u plasteniku, a radi se o materijalu koji je korištenjem suvremenih tehnoloških zahvata oslobođen od virusa, viroida i njima sličnih uzročnika bolesti koji mogu izazvati znatne štete u nasadima.

U laboratoriju za senzorsko ocjenjivanje maslinovog ulja voditeljica uljarskih projekata dr. sc. Mirella Žanetić je ukratko prezentirala rad laboratorija i prikazala način kušanja ulja, nakon čega se i predsjednik Josipović okušao u istom.

Voditeljica vinskog laboratorija dr. sc. Irena Budić-Leto prezentirala je rad laboratorija, koji je akreditiran za fizikalno-kemijska ispitivanja vina prema normi HRN EN ISO 17025:2007.

Djelatnost molekularnog laboratorija predstavile su dr. sc. Katarina Hančević i znanstvena novakinja Marisa Škaljac.

Nakon obilaska vanjskih površina Instituta i laboratorija predsjednik se u knjižnici Instituta susreo s djelatnicima Instituta te mu je u kraćoj prezentaciji ravnatelj Instituta dr. sc .Slavko Perica predstavio cjelokupan rad Instituta nakon čega je uslijedio kratkotrajan neformalni razgovor s djelatnicima Instituta.

Posjet je okonačan zajedničkom fotografijom predsjednika s djelatnicima Instituta.

 

 

 

sva prava pridržana ©2004-2022 Institut za jadranske kulture i melioraciju krša naslovnica     mail    vrh english version