Enološki laboratorij akreditiran je prema normi HRN EN ISO/IEC 17025 za analizu mošta, vina i voćnih vina u kontinuitetu od 2009. godine i pod stručnim je nadzorom od strane Hrvatske akreditacijske agencije na godišnjoj osnovi. Vanjsko vrednovanje stručne i tehničke osposobljenosti laboratorija sukladno normi provodi se svakih 5 godina.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva ovlastilo je Enološki laboratorij kao službeni laboratorij za obavljanje analiza mošta, vina i voćnih vina za metode iz Priloga potvrde o akreditaciji.
U svom radu laboratorij koristi više od 30 fizikalno-kemijskih metoda, od kojih je 14 akreditirano prema normi HRN EN ISO/IEC 17025. Enološki laboratorij osuvremenjuje postojeće i razvija nove metode ispitivanja, uvodi modernu laboratorijsku opremu i uređaje te prati promjene u legislativi za područje vinarstva.
Stručni kadar laboratorija kontinuirano se educira u svrhu osiguranja bržih i preciznijih analiza te postupaka koji preveniraju mogućnost pogreške. Laboratorij od 2005. godine sudjeluje na mjesečnoj bazi u međunarodnoj međulaboratorijskoj suradnji BIPEA s kojom potvrđuje točnost i preciznost fizikalno-kemijskih metoda.
Laboratorij pruža usluge određivanja fizikalno-kemijskih parametara u moštu, vinu, voćnom vinu, vinskom i voćnom octu te u jakim alkoholnim pićima kao i usluge savjetovanja o postupcima u preradi grožđa i proizvodnji vina.
Kontakt:
tel: +385 21 434 498
e-mail: usluge.vino@krs.hr
