Skip to main content

Publikacije

Enološki laboratorij

Enološki laboratorij akreditiran je prema normi HRN EN ISO/IEC 17025 za analizu mošta, vina i voćnih vina u kontinuitetu od 2009. godine i pod stručnim je nadzorom od strane Hrvatske akreditacijske agencije na godišnjoj osnovi. Vanjsko vrednovanje stručne i tehničke osposobljenosti laboratorija sukladno normi provodi se svakih 5 godina.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva ovlastilo je Enološki laboratorij kao službeni laboratorij za obavljanje analiza mošta, vina i voćnih vina za metode iz Priloga potvrde o akreditaciji.

U svom radu laboratorij koristi više od 30 fizikalno-kemijskih metoda, od kojih je 14 akreditirano prema normi HRN EN ISO/IEC 17025. Enološki laboratorij osuvremenjuje postojeće i razvija nove metode ispitivanja, uvodi modernu laboratorijsku opremu i uređaje te prati promjene u legislativi za područje vinarstva.

Stručni kadar laboratorija kontinuirano se educira u svrhu osiguranja bržih i preciznijih analiza te postupaka koji preveniraju mogućnost pogreške. Laboratorij od 2005. godine sudjeluje na mjesečnoj bazi u međunarodnoj međulaboratorijskoj suradnji BIPEA s kojom potvrđuje točnost i preciznost fizikalno-kemijskih metoda.

Laboratorij pruža usluge određivanja fizikalno-kemijskih parametara u moštu, vinu, voćnom vinu, vinskom i voćnom octu te u jakim alkoholnim pićima kao i usluge savjetovanja o postupcima u preradi grožđa i proizvodnji vina.

 

Kontakt: 

tel: +385 21 434 498
e-mail: usluge.vino@krs.hr

 

Fizikalno-kemijske analize za stavljanje vina na tržište

Zahtjev za izdavanje rješenja za stavljanje vina na tržište proizvođač podnosi Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, Centru za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo. Sukladno Zakonu o vinu (NN br. 32/2019) i Pravilniku o vinarstvu (NN br. 81/2022) fizikalno-kemijska analiza vina može se provesti u našem laboratoriju. Uzorak treba dostaviti u prijemni ured Enološkog laboratorija (2 kat) nakon obavijesti o zaprimanju zahtjeva. Za stavljanje na tržište vina, dostavljaju se 4 staklene boce uzorka od 0,75 L ili 1 L začepljene plutenim ili krunskim čepom.

Zaprimanje uzoraka i način plaćanja

Prijemni ured Enološkog laboratorija:

Kontakt:
Maja Ozretić Zoković, mag. ing. hort.
tel: +385 21 434 498
e-mail: usluge.vino@krs.hr

 

Dostava uzoraka poštom:

Adresa:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša
Put Duilova 11
21000 Split

s naznakom za Enološki laboratorij

Uz dostavu uzoraka poštom potrebno je poslati dopis ili e-mail s informacijama za kontakt i traženim parametrima analize.

 

Potrebna količina uzorka:

  • djelomična analiza vina - 0,5 L
  • kompletna analiza vina - 0,75 L
  • analiza jakih alkoholnih pića - 0,5 L
  • analiza octa - 0,5 L
  • analiza mošta - 0,5 L

 

Plaćanje usluga:

  • uplatnicom na račun Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša: HR8523600001101466432, poziv na broj: 00 i 90884993104 s naznakom: analiza vina
  • putem Internet bankarstva skeniranjem barkoda (potrebno navesti iznos plaćanja za uslugu)

barkod krs

Cjenik usluga Enološkog laboratorija

Ovlašteni službeni laboratorij za obavljanje fizikalno-kemijskih analiza mošta, vina i voćnih vina sukladno Rješenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva KLASA: UP/I-322-01/24-01-/16 URBROJ 525-09/549/24-3 i Prilogu Potvrde o akreditaciji.

 

NAZIV USLUGE / ANALIZE

METODA

CIJENA ANALIZE s PDV-om (EUR)

Relativna gustoća (20/20ºC)

*OIV-MA-AS2-01

8,00

Stvarni alkohol

*OIV-MA-AS312-01

18,00

Ukupni alkohol

*OIV-MA-AS312-01

35,00

Ukupni suhi ekstrakt

*OIV-MA-AS2-03B

18,00

Reducirajući šećeri

*MET-V-13

18,00

Ekstrakt bez šećera

*OIV-MA-AS2-03B

35,00

Ukupni šećer kao invertni

*MET-V-16

18,00

Pepeo

*OIV-MA-AS2-04

18,00

pH vrijednost

*OIV-MA-AS313-15

4,00

Ukupna kiselost (izražena kao vinska)

*OIV-MA-AS313-01

4,00

Hlapljiva kiselost (izražena kao octena)

*OIV-MA-AS313-02

7,00

Hlapljiva kiselost (izražena kao octena)

*MET-V-15

7,00

Slobodni SO2

*OIV-MA-AS323-04A1

7,00

Ukupni SO2

*OIV-MA-AS323-04A2

7,00

Tlak CO2

*OIV-MA-AS314-02

6,00

Saharoza

*MET-V-21

18,00

Limunska kiselina (enzimska metoda)

MET-V-10

20,00

Jabučna kiselina (enzimska metoda)

MET-V-12

20,00

Mliječna kiselina (enzimska metoda)

MET-V-25

20,00

Dušik dostupan kvascu (YAN/ enzimska metoda)

MET-V-28

45,00

Šećer u moštu (°Oe, Babo)

MET-V-14

4,00

Stvarni alkohol u vinskom i voćnom octu

MET-V-17

18,00

Ukupna kiselost (izražena kao octena) u vinskom i voćnom octu

MET-V-18

7,00

Slobodni SO2 u vinskom i voćnom octu

MET-V-19

7,00

Ukupni SO2 u vinskom i voćnom octu

MET-V-19

7,00

Ukupni suhi ekstrakt u jakim alkoholnim pićima

MET-V-24

10,00

Hlapljiva kiselost u jakim alkoholnim pićima

MET-V-22

7,00

Ukupni esteri kao etil acetat u jakim alkoholnim pićima

MET-V-23

18,00

Kontrola mošta (ukupna kiselost, pH vrijednost, šećer u moštu) i stručni savjet

*OIV-MA-AS313-01

*OIV-MA-AS313-15

MET-V-14

20,00

Kontrola vina (ukupna kiselost, hlapljiva kiselost i slobodni SO2) i stručni savjet

*OIV-MA-AS313-01

*OIV-MA-AS313-02

*OIV-MA-AS323-04A1

26,00

Kompletna analiza vina

(prema 10 parametara)

109,00

Utvrđivanje vrijednosti za nutritivnu deklaraciju

MET-V-31

MET-V-33

*MET-V-13

30,00

Stručni savjet

 

8,00

*Akreditirane metode. Izvornik: Compendium of International Methods of Wine and Must Analysis, International Organization of Vine and Wine (OIV), Paris.

Cjenik enološkog laboratorija dostupan je i u pdf formatu.

Broj: 05-287/1-25

Split, 12. studenog 2025.

Zahtjevi

Voditeljica Enološkog laboratorija

Voditeljica kvalitete u Enološkog laboratoriju

Djelatnici: