Institut aktivno povezuje znanstvena istraživanja s potrebama prakse. Naš cilj je da znanje koje stvaramo bude dostupno i korisno – proizvođačima, prerađivačima i zajednicama diljem jadranskog krša.
Poseban fokus stavljamo na podršku malim i obiteljskim gospodarstvima, osobito u otočnim i krškim područjima. U suradnji s proizvođačima razvijamo i testiramo tehnologije uzgoja tradicionalnih kultura poput masline, vinove loze, smokve i šipka, prilagođene lokalnim uvjetima i klimatskim izazovima.
Razvijamo i primjenjujemo moderne metode kontrole kvalitete prehrambenih proizvoda, uključujući senzorsku analizu, ispitivanje antioksidativnih svojstava, oksidacijske stabilnosti i nutritivnog sastava. Time pomažemo proizvođačima da unaprijede kvalitetu svojih proizvoda, usklade ih s međunarodnim standardima i ojačaju tržišni nastup.
Kroz radionice, savjetovanja i zajedničke projekte, Institut prenosi znanje, potiče inovacije i pruža kontinuiranu stručnu podršku. Vjerujemo da je transfer tehnologije više od tehničke pomoći – to je partnerstvo u kojem znanost i praksa zajedno stvaraju rješenja za održiviju i konkurentniju poljoprivredu.