Skip to main content

Laboratorij za prehrambenu tehnologiju i analitiku maslinova ulja

Laboratorij za prehrambenu tehnologiju i analitiku maslinova ulja

Laboratorij za prehrambenu tehnologiju i analitiku maslinova ulja obuhvaća djelatnosti vezane za fizikalno-kemijske analize voća, povrća i njihovih prerađevina, te senzorske (organoleptičke) analize maslinova ulja. Usluge koje se provode u Laboratoriju su usmjerene prvenstveno na znanstveno-istraživačku djelatnost, provođenje znanstvenih projekata, usluge ispitivanja kvalitete maslinovih ulja za potrebe natjecanja te usluge prema vanjskim korisnicima.

U sklopu ovog laboratorija provode se sljedeće aktivnosti:

  • fizikalno-kemijska ispitivanja maslina i drugog mediteranskog voća i povrća
  • prerada maslina u kontroliranim laboratorijskim uvjetima na laboratorijskoj uljari Abencor mc2
  • analitka maslinovih ulja (osnovni parametri kvalitete prema DELEGIRANOJ UREDBI KOMISIJE (EU) 2022/2104 оd 29. srpnja 2022.)
  • izdavanje certifikata i mišljenja temeljem provedenih analiza

U sklopu Laboratorija djeluje Profesionlani panel za senzorsko ocjenjivanje djevičanskih maslinovih ulja, koji je upisan pri Ministarstvu poljoprivrede RH.

 

Kontakt: usluge.ulje@krs.hr

Cjenik usluga

ANALIZA
Cijena analize s PDV-om (EUR)
Prerada ploda 1 kg maslina u ulje na laboratorijskoj uljari Abencor mc2
55,00
Određivanje udjela ulja u plodu masline
14,00
Određivanje indeksa zrelosti ploda masline
22,00
Određivanje slobodnih masnih kiselina SMK (% kao oleinska)*
20,00
Određivanje peroksidnog broja PB (meq O2/kg)*
20,00
Određivanje K-brojeva (spektrofotometrijski)*
40,00
Senzorsko ocjenjivanje djevičanskog maslinovog ulja*
75,00
Određivanje ukupnih fenola
70,00
Tečaj 1,00 EUR = 7,53450 kn
  •  prema uredbi EC - UREDBA KOMISIJE (EEZ) br. 2568/91 od 11. srpnja 1991. o karakteristikama maslinovog ulja i ulja komine maslina te o odgovarajućim metodama analize
  • za potrebe analize većeg broja uzoraka (u svrhu natjecanja i sl.) mogući su popusti na prikazane cijene, prema prethodnom dogovoru
  • cjenik se primjenjuje od 1. rujna 2022.

 

Za Laboratorij za prehrambenu tehnologiju i analizu maslinovog ulja: dr. sc. Mirella Žanetić

Ravnateljica Instituta: dr. sc. Katja Žanić

broj: 013 – 185/1-22, Split, 29. kolovoza 2022.

Zaprimanje uzoraka i načini plaćanja

Uzorci se zaprimaju u prizemlju Instituta, u radnom vremenu ponedjeljak - petak, 08:00 - 14:00 sati

 

Kontakt:

Telefon:

  • +385 21 434 422 (Laboratorij)
  • +385 21 434 418 (dr. sc. Mirella Žanetić)

e-mail: usluge.ulje@krs.hr

 

Dostava uzoraka poštom:

Uzorci se mogu dostaviti i poštom na adresu:

Institut za jadranske kulture i melioraciju krša
Put Duilova 11
21000 Split

s naznakom za Laboratorij za preradu voća i povrća

Uz dostavu uzoraka poštom potrebno je poslati potvrdu o obavljenoj uplati.

 

Količina uzorka potrebna za provedbu analize:

  • za potrebe provođenja analiza ploda masline potrebno je dostaviti uzorak od minimalno 1 kg ploda
  • za potrebe provođenja analiza maslinovog ulja potrebno je dostaviti uzorak od 0,5 L maslinovog ulja, u čistoj staklenoj ambalaži

 

Plaćanje usluga:

  • internet bankarstvom ili uplatnicom na račun Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša: HR8523600001101466432, poziv na broj: 02 i datum plaćanja (Primjer: 05.06.2014. - poziv na broj: 02 05062014), s naznakom: Analiza maslinova ulja.

Zahtjev za analizu maslinovog ulja